Home  

В Къщата има:

Дидактичните занимания и игри се водят по седмичен план. Всички занятия се провеждат на принципа на учене чрез преживяване и игра. Заниманията развиват езиковите и математически познания, както и комуникативните, социални и технически умения на децата. Децата работят индивидуално и в група, развивайки способности за взаимопомощ, толерантност и внимание към другия. Занятията са разработени с материали по методите Монтесори и Глен Доман. Преподавателите са обучени в системата “Живо учене” по сугестопедичния подход.

Музикалните занимания се провеждат два пъти седмично, но в Къщата звучи музика по всяко време на деня. Децата пеят, танцуват, играят музикално-дидактични игри, съпровождат ритъма с различни музикални играчки и правят драматизации по текстове. Запознават се с достъпни за тях класически, съвременни и народни музикални произведения. Даваме им свобода да почувстват характера и движението на музиката; да изразят с движения, стъпки и жестикулиране емоционалното си състояние. Работят за артистичност, ясна дикция и правилно артикулиране; за усвояване на мелодичен и тембров слух; за развиване на музикална и обща култура. Музикалните занимания са съпроводени от пиано, флейта, китара, а децата свирят на детски музикални инструменти – барабани, ксилофон, маракаси, звънчета, дайрета. Всички преподаватели посещават семинари по музикотерапевтичния метод “Орф-Шулверк” няколко пъти в годината.

Ранното чуждоезиково обучение развива фонематическия слух, усета за езика, общата култура на децата, въображението и психичните процеси (памет, внимание, мислене). То обогатява комуникативните умения и речника – както на чуждия, така и на родния език. В Детската къща има занимания по испански и английски език, които са интегрирани в ежедневните дейности – сутрешна гимнастика, творчество, музика.

Всяко дете е творец, трудното е да остане такъв и като възрастен.Пикасо

Вярваме, че творческата промяна е в основата не само на детското, но и на човешкото развитие като цяло. За това в Къщата децата рисуват много и с всякакви материали. Tака изразяват себе си и света около тях, показват какво сa преживели, преработват тревожните ситуации, разтоварват се, радват се на красотата и формите, развиват естетически усет и уважение към изкуството… Апликирането, моделирането с глина и пластилин, изработването на разнообразни предмети от естествени материали (плат, филц, вълна, хартия…)  развиват фината моторика, координацията око-ръка, пространственото усещане и възприятиятията, естетическия вкус. Творческите занимания се провеждат няколко пъти дневно.

Йогата за деца не е точно спорт. Тя е игра, въображение, движение, форма, звук, визуализация, творчество, концентрация, гъвкавост, издържливост… Оформя цялостната мускулатура, предпазва от гръбначни изкривявания, укрепва имунната система, отваря дихателните пътища и поддържа тонуса на децата. Стимулира както уменията за самодисциплина, фокусирано внимание и логическо мислене, така и сферата на фантазията, творчеството и артистичността – спомагайки по уникален начин за хармоничното развитие на двете мозъчни полукълба.

Едва ли има друг вид занимание, което толкова ефективно да укрепва детската самооценка и да дава подобен тласък на личностното развитие, както театъра. Малките артисти се учат да бъдат себе си и да се превъплъщават в роли; да са различни и уникални, но винаги естествени. Те развиват своята креативност и артистична същност; усвояват социални и комуникативни умения; работят върху чистотата на българско слово; изграждат собствен стил и любов към изкуството във всичките му проявления. За да се занимава с театър, детето ти не се нуждае от специални заложби – в Къщата държим на преживяването и нямаме за цел да обучаваме бъдещи професионални актьори. A и на сцената са важни както главните роли, така и второстепенните – спектакълът се получава, когато всеки даде своя принос!

В Детската къща сме малко романтични и старомодни и продължаваме да вярваме в магията на книгите и на хубавите приказки. Толкова държим на тях, че им отделяме не само специално време, но и специална стая… В приказната стая сме събрали прекрасни класически и нови детски книги, които всеки ден разглеждаме, четем и изиграваме с децата. Защото кога, ако не точно сега – още в предучилищната възраст – ще успеем да зaпалим детското любопитство за вълшебния свят на книгите? И какъв по-добър начин да събудим интереса на децата към буквите и техните необикновени преображения – в срички, думи, изречения и даже в смешни, страшни или пък скучни истории? Да, това определено е вълшебно и заслужава много особено внимание, дори (и още повече) в нашия забързан невълшебен свят.

В периода на ранното детство и предучилищната възраст няма случайни движения. Всяка мускулна активност и всяка заета поза всъщност е двигателен експеримент, чрез който детето изпробва, координира и усъвършенства моторните и психомоторни функции. Психомоторните занимания в Къщата осигуряват нужното пространство и подходящи стимули за тези експерименти: дюшеци, психомоторни модули, обръчи, тунели, топки, сензорни играчки, въжета за скачане. 

Конструктивните и строителни игри са много специфични за възрастта след 2 години, поради което заслужават специално внимание и място в програмата ни. По време на играта с конструктор, лего и дървени кубчета детето за първи път създава свой собствен «продукт» от отделни части. С тези – на пръв поглед може би незначителни – строителни произведения всъщност се полагат и основите на логическото и математическо мислене. Децата придобиват понятие за детайл и цялост; изграждат умения за постоянство и серийни действия; развиват концентрацията и паметта си. За заниманията по конструиране децата разполагат с различни материали и форми за вклиняване и сглобяване; строители тип «лего» с различна големина; дървени елементи и кубчета.