Меню Затваряне

Щом не можем да сме в пролетта, да я поканим у дома

Можем да отнемем всичко от един човек с изключение на едно: последната от човешките свободи — да избере отношението си в дадена ситуация, да избираш стила си.

Виктор Фракъл, „Човекът в търсене на смисъл“

В началото на 80-те години Едуард О. Уилсън, биолог от Харвардския университет, развива теория, наречена биофилия. Тя гласи, че хората са инстинктивно привлечени към естествената си среда. Това ни кара да твърдим, че всяко дете по рождение е носител на правото да е свързано с природата. Mного проучвания показват ползата, дори – необходимосттa, от прекараното навън време. Някои твърдят, че “навън” може да е всяка среда на открито. Има твърдения, че трябва да е „зелена“ среда – такава с треви, листа, дървета. А има и изследвания, които откриват, че дори само снимка на зеленина може да бъде от полза за психичното здраве… Това са нюанси на една и съща картина, която ни показва, че когато децата растат в досег с природата, те са по-спокойни, по-умни, по-щастливи, по-внимателни, не толкова тревожни… Картина, която рисува детето като взаимодопълващо същество в една по-голяма система, каквато е нашата Земя.

"Пролет в Госцерад", Леон Ян Вичулковски

Когато се научим да виждаме своята роля като учители (и като възрастни) в разкриването и предоставянето на правата на децата,  необичайните ситуации се превръщат в необичаен стимул да променяме нагласите си, за да изненадваме неочакваното…

  • Ако не можем да сме с децата навън (защото дори самите ние сме с ограничено право да излизаме), как да поканим природата вътре?
  • Как да осигурим на децата досег с природата в затворена среда?
  • Как да ги провокираме да не спират да търсят и изследват (не)обичайните природни проявления, да се свързват с тях и да се удивляват на чудесата на живота… но без да излизат навън?

Принцеса Пролет

Цар Вирус и царица Карантина си имали дъщеря – принцеса Пролет. Чували ли сте за нея?… Понякога тя е топла и усмихната. Често кани децата на игра, като им носи хубаво време. Нейният дъх гали и игриво разрошва короните на дърветата. Когато минава, след себе си тя оставя пътеки от цветя и зелена трева. А когато е тъжна и плаче, нейните сълзи събуждат природата от дълбокия зимен сън, събуждат всички животни и насекоми. Тя дава надежда, че всичко може да започне от начало, че зимата и студът не са вечни, че отново ще има смях и радост, отново ще има цветя, отново ще има лято!

Но цар Вирус и принцеса Пролет постоянно се карали. Помните ли, как цар Вирус плашел хората? Нареждал им: никъде да не излизат; с никого да не се срещат; въобще да не си подават носа навън (освен ако нямат да си напазарят тоалетна хартия, сапун, кашкавал или друго извънредно важно нещо) и въобще, ама в НИКАКЪВ случай, да не излизат навън просто ей така (за да се радват на пролетта, например).

И ето че един ден, царят забранил и на принцеса Пролет да излиза. Дошъл в нейния дворец и казал: “Тази година пролетта се отменя. Няма да има пролет, защото хората ще си останат по домовете, ще се страхуват и няма да могат да ти се радват.”
Царица Карантина, която била в съседната стая, чула това и добавила: “Точно така. Слушай майка си, стой си вкъщи. Тук е най-добре, най-безопасно и няма какво да ти се случи. Не ти трябва да ходиш навън.”

Това не прозвучало никак добре на принцесата. Безопасно? Няма какво да ти се случи?? Не ходи навън??? По всичко личало, че я чакала голяма скука, а тя никак не обичала скучните неща. Добре, че принцеса Пролет била малко непослушна и умеела да чува с едното ухо и да забравя с другото, когато нещо не й се нравело.

И този път тя решила, че тази работа нямало да я бъде и намислила как да надхитри цар Вирус…

Творчески провокации

  • Как принцесата ще успее да надхитри цар Вирус?
  • Как мислиш, че изглежда принцеса Пролет? Как ухае? Какви са нейните цветове? Нарисувай я…
  • Какви ли са магическите сили на принцеса Пролет?
  • Къде у дома откриваш следите на принцесата? А ако погледнеш навън през прозореца?…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *