Меню Затваряне

СЪБОТНА ПРОГРАМА

21Съботната програма се провежда от средата на септември до юни. Насочена е към деца от 5 до 10г., (разделени в няколко възрастови групи).
За 2021/2022г. програмата ще включва ателиетата Математика с радост и DIY Музикална банда.

ИСТОРИЯ НА ИЗКУСТВОТО

ЗА ДЕЦА

“История на изкуството за деца” е инициатива на Детската къща, която се провежда за втора поредна година в партньорство с Археологически музей и Градска Художествена Галерия Варна. Проектът дава възможност на деца от 4 до 10г. да се запознаят с различни стилове и епохи в изкуството и да го изследват в реална среда. Стремежът ни е “История на изкуството за деца” да се превърне в ежегодно детско културно мероприятие с нарастваща популярност и да привлече в музейните пространства повече семейства, които търсят културни развлечения за децата си. 
В ателиетата децата, които посещават ателието за втора поредна година, се срещат с такива, които тепърва се запознават с темата. Това създава благоприятна атмосфера за учене чрез диалог в рамките на групата: по-напредналите деца имат възможност да презентират теми и картини, да участват с активна позиция в дискусиите; да надградят и затвърдят вече положени знания. Новодошлите деца могат лесно да се идентифицират с техните преживявания и са естествено мотивирани към инициативност и креативност. 

“История на изкуството за деца” си поставя следните цели:
•  да направи музеите и галериите по-достъпни и атрактивни за деца 
•  да развива култура на уважение към изкуството и обществените пространства от най-ранна възраст
•  да развива и надгражда системно у децата познания по история на изкуството, от древността до наши дни
•  да развива у децата умения на XXI. век: критично мислене, креативност, екипност, комуникация, презентиране,  любопитство, инициативност, лидерство, адаптивност, увереност. 
•  да остави трайна визуална следа в музеите и общественото пространство. Ателието завършва със заключителна изложба на децата в ГХГ “Борис Георгиев” през юни, а преживяванията и творбите на децата ще бъдат включени в публикации и визуални материали, които представят изкуството пред погледа на децата – книги, картички, каталози.

JUMP MATH

JUMP Math е иновативна система за обучение по математика, посветена на развитието на потенциала на всяко дете. В ателиетата по JUMP Math се учи с радост, концентрация и разбиране; чрез насърчава разбирането на математиката и любовта към нея – както у учениците, така и у техните учители. Системата развива самостоятелни, мислещи и кооперативни личности и изгражда увереност, инициативност и нагласа за развитиеJUMP Math съдържа материали за учениците и подробни ръководства за учителите; осигурява подготовка и професионално развитие за учителите. 

Групите са за деца от подготвителна група (5-6г. до 2. клас)

INSPIRED ENGLISH

Inspired English е ателие, в което децата се запознават с английския език (за навлизащите в темата) и разговарят (за по-напредналите), водени от личните си интереси. Ателието покрива някои основни теми, характерни за всяка система за учене на чужд език, но удоволствието от ученето идва, когато самите деца имат шанса да работят по въпросите, които истински ги интересуват. 

В Inspired English дълбокото учене се редува с моменти, в които децата разиват личните си интереси чрез адекватни на възрастовата им група (4-7г) възможности да играят, творят и изразяват себе си. Ателието е child-centred и си поставя за основна цел да развие индивидуален интерес към езика у всяко дете, паралелно с изучаването на неговите основи.

Групите са за деца от 4 до 7г. с или без начални познания.