Меню Затваряне

Хрониките на цар Вирус

Оня, който е бил затворен, най-добре разбира жаждата за свобода.

Йордан Радичков

Цар Вирус /Виктор, 5г./
Цар Вирус /Виктор, 5г./

Извънредното положение затяга все повече своя железен обръч – около страната, града, домовете, душите ни. A kакво се случва с децата? Как те интерпретират неочаквания водопад от информация, който ни залива с все по-голяма сила? Как се променя ежедневието, когато радостта от оставането у дома с мама и татко се размие в гнева от отнената свобода?

При децата, творческата сила на въображението се материализира в играта. Играта е съзидателна: детето има нужда да играе с реалността, не за да избяга от нея, а за да й създаде нов, личен смисъл. В трудни времена правото на игра придобива нови измерения. Сега, повече от всякога, възрастните сме отговорни да предоставим на децата разнообразни възможности за игра; да ги провокираме да претворяват и „прекрояват“ своята реалност… Така, независимо от обстоятелствата, калейдоскопът на детското въображение ще продължава да генерира радост и удивление – двете емоции, които предопределят дали едно разтърсващо преживяване ще покълне в личността като опит или като травма. Играта с непознатото и страшното, с цялата си палитра от творчески импулси, абсурдни хрумки, смях и сериозност, ще посее в детето нови умения за оцеляване.

Наред с играта, даването на право на глас на децата по значимите за обществото теми, също е важно, за да могат те да извлекат личен смисъл от случващото се.

  • Как разговаряте с децата за корона вируса?
  • Как можете, освен да ги предпазите, да им създадете пространство, в което да творят и конструират своите теории за необичайната реалност?

Цар Вирус има корона и е страшен. Има крила, с които долита до хората и пуска своите вируси отгоре им. /Самуил, 4г./

Споделяме с Вас тази приказно-творческа игра за цар Вирус и царица Карантина. Децата на Детската къща й дадоха начало преди извънредното положение, а по-късно тя бе доразвита във виртуалното пространство от цялата общност – деца, учители и родители.

Използвайте отворени въпроси и творчески провокации, за да измислите и разкажете приказката за цар Вирус “по мярка” за Вашите деца. Не цензурирайте, не анализирайте, не коригирайте, не търсете правилните отговори… Следвайте децата и осигурете време, уютно пространство, атрактивни творчески материали. Същността на играта е в процеса, а не в крайния резултат!

История за двама братя, една сестра, микробите и светулката. /Георги, 3г./

Цар Вирус и царица Карантина

В една далечна страна живеели много деца, които много много обичали да играят заедно. Особено любимо им било да се гонят, да готвят супа от кал и треви, да играят на бебета и майки, да строят къщи… На какво друго обичаш да играеш ти? …

Веднъж обаче в страната пристигнал намръщеният цар Вирус, който забранил на децата да се срещат, да играят, да се хващат за ръце, дори да се прегръщат. Ако някой се опитал да наруши забраната, цар Вирус веднага изпращал голямата си свита от микроби! И хората се подчинили. Царят си имал и царица. Нейното име било много красиво: царица Карантина! Чувал ли си за нея?… И така, децата трябвало да си останат вкъщи, но пък вкъщи е толкова хубаво, особено когато всички са там. Ти какво обичаш да правиш вкъщи с мама и татко?…


Децата обаче не се уплашили и решили заедно да прогонят цар Вирус и неговата свита от микроби. И пробвали няколко различни неща. Кое мислиш, че било първото?…

Творчески провокации

 

  • Как изглежда цар Вирус? Нарисувай го…
  • Каква ли е короната на царя?
  • Как си представящ царица Карантина? Нарисувай я…
  • Къде живее цар Вирус?
  • Измисли си някакъв помощник: предмет, животно, растение или измислено същество с магическа сила, която може да прогони Цар Вирус. Нарисувай го!
  • Изрежи образите, които си нарисувал, и ги залепи на клечка, за да си направиш куклен театър…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *